Лебедът, величествената на вид птица

Лебедът, символ на чистотата, е една от най-старите известни птици на земята. Ценен е заради величествения си вид, но също така и заради перата, които придават качествен пух. Лебедът е животно, което вече е съществувало преди 130 милиона години. Това е най-голямата от птиците, принадлежащи към семейство Anatidae, което също включва гъски и патици. Има няколко вида лебеди. Лебедът-ням и черният лебед са най-известни като декоративни лебеди.

Лебедът, величествената на вид птица

  • Размер: 1,45 м до 1,60 м
  • Тегло: до 18 кг
  • Продължителност на живота: 20 години
  • Период на бременност: април - май

Произход и характеристики на лебеда

Изброени са няколко вида лебеди, като лебед-ням, черен лебед, свирещ лебед, лебед Бевик (подвид на свирещия лебед) или лебед-шипун. Това са птици, които вече са съществували преди милиони години.

Ако има няколко вида лебеди, обаче, общи точки характеризират тези птици. Първо, всички те имат типичен извит врат поради много големия брой на шийните прешлени (24). След това те спортуват много красиво оперение. Най-известният вид лебед носи бели пера, но има и черни пернати лебеди (Черният лебед). И накрая, лебедите имат плетени крака и когато са възрастни, имат характерен белег (част от скубана кожа) между очите и по клюна.

Въпреки внушителните си размери, лебедът има способността да лети, до скорост от 65 км / час. В полет размахът на крилата му е впечатляващ. Характерно е и тежкото му ходене по земята.

Лебедът е доста общителен, но ако е ядосан, той може да стане агресивен и го показва добре, особено Немият лебед, който извиква, наподобяващ съскане. Лебедът също използва тялото си, за да покаже агресивността си, като разпери крила, надува перата на врата и насочва главата си към земята.

Черният лебед

Как да се грижим за лебед?

Лебедът се нуждае от големи пространства и вода, за да живее добре. Той също така предпочита местообитание доста далеч от човешката дейност, защото се нуждае от спокойствие. Лебедът защитава територията си зъб и нокът.

Какво местообитание за лебеда?

В зависимост от вида, лебедите се срещат в повечето големи части на света (Европа, Австралия, Азия, Северна Америка), особено тези с умерен климат. Някои лебеди, особено дивите, мигрират сезонно, други не.

Декоративни лебеди като нямия лебед, наричан още домашен лебед, който има оранжев и черен клюн, украсен с черен клубен, откъдето идва и името му, или Черният лебед, често посещават водни тела в градските паркове. или обществени или частни градини.

Как да храня лебед?

Лебедите са предимно тревопасни птици, въпреки че понякога могат да ядат малки водни животни. Хранят се на суша, например във вода, където намират корени, грудки, стъбла, листа на растенията и т.н.

Лебедово здраве: какво да знаете

Подобно на всички птици, лебедът може да бъде засегнат от заболявания, специфични за това семейство, като птичи грип или отравяне с птиче олово.

Женски лебед и нейните малки

Размножаването на лебеда

Лебедът живее и се чифтосва с една и съща жена в продължение на няколко години подред или дори по време на живота си. Половата си зрялост достига около 3-4 годишна възраст. Мъжките и женските си гнездят заедно близо до водоизточник, на сушата, но понякога и на островчета, заобиколени от вода. Това гнездо е голямо (около 1 метър в диаметър). Женската снася между 4 и 7 яйца на клад. По време на инкубационния период (между 34 и 45 дни), мъжкият се грижи за женската, като я защитава. Веднага след раждането си, бебетата следват родителите си навсякъде в един файл, контролиран от двамата им родители.

Свързани Статии