Синята синигер, цветна малка птичка

Синята синигер принадлежи към семейство Paridae, малки до средни птици. Това е малка цветна птица, присъстваща в цяла Европа. Синият синигер е заседнал, освен ако живее в най-северните райони.

Синята синигер, цветна малка птичка

Как да разпознаем синя синигер?

Както подсказва името му, Синята синигер е разпознаваема благодарение на синята капачка, която носи на главата си. Последният, бял на цвят, също има три сини линии: две, които минават от окото му до шията му, образувайки се като лента, и една, която се присъединява към някаква яка на врата му също синя. Крилата и опашката на Синия синигер също са в син цвят. Този цвят е по-подчертан при мъжките, отколкото при женските. Останалата част от тялото на Синия синигер е жълто-зелена с отново, но бели на цвят, в горната част на крилата. Малкият му, прав, заострен клюн, както и краката му, са доста сиво-сини.

В допълнение към тези физически характеристики, Синята синигер се разпознава по своята пъргавина и постоянна активност. Благодарение на ноктите си пръсти, тя наистина може да приеме много акробатични пози, като например да се остави да виси с главата надолу от клон или да се люлее на клонка.

Обаждания и песен на Синия синигер

The Blue Tit има много разнообразен вокален репертоар, вариращ от много високи викове до ясна и плавна песен.

синята синигер е разпознаваема благодарение на синята капачка, която носи на главата си

Местообитанието на синия синигер

Гората е предпочитаният дом на Синята синигер, и по-специално горите на дървета, които губят листата си през зимата, като дъбовете например. Но също така посещава места с по-малко дървета като жив плет, горички, паркове, овощни градини и градини, особено през зимата, където знаят, че ще намерят по-лесно храна. Ето защо синята синигер често се среща в градовете.

Хранене на синия синигер

Синята синигер търси храна високо сред дърветата. През пролетта и лятото е предимно насекомояден. Той особено цени гъсениците на пеперуди, листни въшки, земни червеи или паяци и всички ларви на тези насекоми. През зимата синият синигер също става зърнояден и плодояден, тоест той също се храни със семена, плодове и растителност. Често се среща и при върби и тополи, където използва прашец и нектар, докато се храни с насекомите, които идват да се хранят в тези дървета.

Синя синигер бебе птица

Размножаване на синия синигер

Синият синигер се размножава между април и юли и има две пилки годишно. Въпреки малкия си размер, той яростно защитава местата си за гнездене. Гнездото си изгражда в кухини, например дупки в дървета, например на входа, твърде малък за хищници (катерици или кълвачи), за да могат да го достигнат. Ето защо не е необичайно да намерите гнездото си скрито в саксия или в лула! Синият синигер снася 9 до 13 яйца, които женската инкубира сама за максимум 15 дни. След това пилетата се хранят от двамата родители, докато не напуснат гнездото след четири седмици.

Полезен ли е синият синигер или вреден ли е за градината?

Като се има предвид диетата си, синият синигер може да причини щети в овощните градини, където празнува с пъпки и плодове. Но също така помага да се освободи градината от всички вредни насекоми за насаждения, и по-специално листни въшки.

Вижте още: Големият синигер

Свързани Статии